x
José González & The String Theory : Live In Europe

José González & The String Theory
Live In Europe

Lyckat samarbete när singer-songwriter-stjärnan testar något nytt

GAFFA

Album / Imperial
Utgivning D. 2019.02.22
Recenserad av
Sara Karlsson

José González släpper nu sitt första livealbum. Tillsammans med The String Theory framför han ett urval låtar från sina tre studioalbum. De samarbetade första gången i Göteborgs Konserthus 2010 och dessa inspelningar gjordes under deras gemensamma Europaturné förra året.

För den som tycker att José González röst och gitarr, hur vackra de än låter, erbjuder en lite enformig ljudbild blir det här samarbetet välkommet. Balansen mellan att skapa omväxling och att inte överarbeta är förstås svår att få till och resultatet varierar – “Some things change, some remain / Some will pass us unnoticed by”, för att citera ur Every Age, ett av spåren där samarbetet fungerar allra bäst. González röst startar ödmjukt med bara en markerad rytm och en till en början nästan ohörbar baktaktsmarkering med skramlande metall orkestern bygger sedan på successivt med ytterligare rytminstrument, stråkar och slutligen blås mot ett mäktigt men ändå återhållet crescendo.

González på ytan enkla men filosofiska texter förloras aldrig i arrangemangen och hans karakteristiska gitarrspel styr en orkester som tillför passion och spelglädje med både klassiska och experimentella instrument. Några fina instrumentala partier håller samman produktionen medan andra klumpiga klipp mellan låtarna drar ner helhetsintrycket en aning.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA