Little Simz: Grey Area

Little Simz
Grey Area

Befriande album som är ett av årets bästa

GAFFA

Album / Age 101
Utgivning D. 2019.03.01
Recenserad av
Simon Lundberg

På ett lekfullt basbaserat beat med lekande jazzflöjter som ljuder i bakgrunden slänger Simbi Ajikawo, eller Little Simz, ur sig ärliga och orädda rhymes på ett imponerande vis. Det skapar en intressant kombination av sårbarhet och ostoppbar självkänsla. 

24-åriga Simz är långt ifrån okänd inom sin genre. Från Londons undergroundscen till att giganter som Kendrick Lamar fått upp ögonen för henne har hon nu släppt sitt tredje album. Men det är någonting som förändrat sig. Hon har skrapat på ytan och texterna är om möjligt ännu ärligare och det skapar ett intresse i sig. Inledande Offence är poetiskt "don't give a fuck" medan fantastiska bas- och stråkfesten Selfish blandar osäkerhet i textform med djärva beats och en fantastisk soulrefräng presenterad av Cleo Sol.

För svenska öron kanske Pressure drar mycket av intresse eftersom Little Dragon gästar. Den låten bidrar till ett brett album med många influenser, från jazz och soul till grime och indie. Själva produktionen går aldrig lyssnaren förbi eftersom den är i princip oklanderlig. Gitarren på Wounds är magisk i kombination med rappen som går förbi många andra i genren genom sin befriande energi.

Avslutande Flowers binder samman albumet som lim. Vackra textrader om kampen att bli igenkänd för sin kreativitet samt dess skrämmande baksida med referenser till exempelvis Amy Winehouse och Jimi Hendrix och lidande blåsinstrument som ackompanjerar perfekt. Ett av årets starkaste album. 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA