x
Larsiveli: Tvilling

Larsiveli
Tvilling

Nyktra känslor från stor begåvning

GAFFA

EP / Oslo
Utgivning D. 2019.02.27
Recenserad av
Veronica Larsen

I februari i år meddelade rapparen K27, att han tar bort all sin tidigare musik från Youtube och streamingtjänster. K27 har lagt livsstilen som musiken speglat bakom sig. Att vapen och droger glorifieras inom hiphop vet vi, mer sällsynt är att artister inom genren talar om glorifieringens baksida. 2018 öppnade rapparen Lars Reiersen (Larsiveli) upp om sina drogproblem i en läsvärd intervju med 730. Inifrån det behandlingshem där han vistades i fjol, känner 25-årige Lars det som att hans liv är satt på paus: ”Jeg føler meg som om jeg er 16 år og må lære om livet på nytt.”

Tvilling är första solo-EP:n från norrmannen Larsiveli, ”skrevet og spilt inn delvis ute i rus, og som rusfri”. Vi ges generöst nio spår melodiös hiphop där Lars alternerar mellan sång och rap. Tidigare utgivna singlar finns med och är fortsatt självklara hits, PreGame-producerade Forretninger och Noe Mer ger allvar och tyngd – i fin kontrast till de spår som Lars bror, Marius (Palme) producerat som bjuder in mer värme och ljus.

Baby namndroppar Lars 2Pac och likt Shakur har Lars tillgång till sitt känsloliv, som lyssnare tvivlar vi aldrig på att det brinner i hans bröst, till skillnad från dagens emo-rap som säger sig vara känslosam, men som alltför ofta framstår som artificiell: känslor höga på rus. Om Larsiveli fortsätter förvalta sin talang och vågar vara lika sårbar (som på första och sista spåret på EP:n) även i framtiden, ja, då är allt vunnet för den begåvade rapparen från Horten.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA