x
Robust retrorock i modern tappning

Rival Sons, Münchenbryggeriet, Stockholm

Robust retrorock i modern tappning

Recenserad av Janne Hallman | GAFFA

Alla snackar om Greta Van Fleet när de istället borde snacka om Long Beach-gänget Rival Sons. Kvintetten är nu inne på sitt sjätte album, utmärkta Feral Roots som kom i höstas, och de både låter mer varierade och spelar bättre och tajtare än nånsin. Faktum är att gruppen har mejslat ut sin egen nisch inom retrorocken så pass att man knappt får några Led Zeppelin-referenser längre. Allt känns bekant, ändå låter det modernt och fräscht.

Jämför man med valpiga GVF, så är skillnaderna påtagliga. Dels har frontmannen Jay Buchanan en klart starkare och jämnare pipa; han kan med avundsvärd enkelhet varva innerlig sång med desperata rock'n'roll-vrål.

Dessutom får låtarna aldrig sväva ut i meningslösa jam som är roligast för bandet och de närmast sörjande, förmodligen nåt man kan tacka den innovative gitarristen Scott Holiday för. Han vet nämligen hur man håller riffintensiteten jämn och flödande, utan att dra ut på nåt i onödan.

När de intar utsålda Münchenbryggeriet är stämningen på topp redan från inledande Back In The Woods, till den sedan fler år tillbaka givna finalen med Keep On Swinging. Däremellan bränner kvartetten av nästan hela Feral Roots (tyvärr får inte en av plattans höjdpunkter, den Stones-släpiga Stood By Me, vara med), men eftersom plattan är så stark och helgjuten har man knappast tid att sörja att en och annan favorit fattas.

Bland glansnumren denna kväll finns den semiakustiska titellåten från senaste albumet, som sömlöst flyter ihop med livefavoriten Jordan, som med sin lågmälda intensitet blir en välbehövlig andningspaus i den annars ösiga repertoaren.

Riktigt andlöst bra blir det i gospelinfluerade Shooting Stars, med sina raka och genuina rader om hur kärleken alltid kommer vara större än hatet, att skrattet alltid klingar högre än skrik och att det alltid är bättre att dansa än att marschera.

Sug på den, Trump och Åkesson!


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA