x
Weeping Willows: After Us

Weeping Willows
After Us

Historia och framtid i melankolisk mix

GAFFA

Album / Razzia
Utgivning D. 2019.03.22
Recenserad av
Janne Hallman

På sitt tionde studioalbum gör stockholmsbandet något av en temaplatta, med låtar om framtiden och om det ens finns någon för mänskligheten. Texterna handlar nämligen mycket om vår katastrofala klimatpåverkan på planeten, och om det finns något hopp för oss.

Men några låtar handlar även om förluster närmare inpå. Som tårdrypande Let Go, det sorgliga avskedet till en döende vän, familjemedlem eller kärlekspartner. Eller den fantastiska brusten-kärlek-duetten Tombstone, med för mig helt okända sångerskan Martha Skye Murphy. Hon är briljant, och som deras röster gifter sig; helt otroligt.

Musikaliskt har kvartetten mixat in lite nya ingredienser i sitt patenterade sound – det är mer soul, country och jazz än normalt. Men i grunden är det storslagen, filmisk och dramatisk pop, som gjord för stora gester och ambitiösa texter om vår existens mellan livet och döden.

Albumet är producerat av Barry Adamson (mest känd som medlem i Nick Cave & The Bad Seeds, men också med samarbeten med Iggy Pop och David Lynch). Men sällan hör man nåt som påminner om dystopisk desperadorock, förutom i den mörka valsen Endless Sleep.

Det som däremot känns nytt, även om det är retro så det förslår, är de påtagliga northern soul-vibbarna, framför allt i I Travel With You och Another Future, som känns mer som en förlängning av Magnus Carlsons senaste soloplatta A Nordic Soul än Weeping Willows. 60-talet gör sig även påmint i There’s No Hiding Place, musikaliskt en andlig kusin till Elvis glimrande In The Ghetto.

På minussidan känns texterna ibland lite pekpinneaktiga och schablonmässiga, som om Greta Thunbergs ande suttit bredvid Magnus när han skrev dem. Men å andra sidan är det ingen annan popstjärna som fokuserar på miljöproblemen vi har, som gör så mycket för att upplysa oss, och så gärna vill att vi skärper till oss å det snaraste.

Därför är skivan en av årets viktigaste, utan att vara det allra starkaste som bandet släppt. Och förhoppningsvis gör After Us att det blir fler som slutar att rycka på axlarna åt varningarna, utan gör nåt konkret åt sakernas tillstånd.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA