x
Orville Peck: Pony

Orville Peck
Pony

Genreöverskridande vilda västern-pop

GAFFA

Album / Sub Pop
Utgivning D. 2019.03.22
Recenserad av
Emil Viksell

Orville Peck är artistnamnet och huvudpersonen döljer nunan bakom diverse lädermasker med fransar. Han identifierar sig också som cowboy (!). Det låter som mycket väsen för ingenting. Men det är faktiskt en del som döljer sig bakom Stetson-hatten och Roy Orbinson-resonansen.

Kofösar-imagen och fäblessen för bondage-komponenter är en lek med symboler och machoestetik. Detta är ingen traditionell country-artist, även om han själv med emfas betonat att han sysslar med country. Visst jobbar Peck med en del traditionella countryelement, men lika mycket sjösätter han ett brittiskt ljudande popprojekt. Hade det inte varit pedal-steel i Winds Change så hade det låtit som en borttappad The Smiths-låt. Lika mycket går Morrisseys ande igen i Hope To Die. I Buffalo Run dyker Joy Division upp och Dead Of Night och Queen Of The Rodeo är hyllningar till både crooning och shoegaze.

Som för att vi inte ska kunna kategorisera denne outlaw, slänger han in Morricone, pistolskott, piskor som viner, visslingar, orgel och banjo. Det låter kanske dammigt, men det är ingenting annat än den absolut mest pinfärska luft som blåst in över stäppen. Ofta är det ren vilda västern-magi.  

 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA