x
Devin Townsend: Empath

Devin Townsend
Empath

Logisk galenskap

GAFFA

Album / HevyDevy
Utgivning D. 2019.03.29
Recenserad av
Andreas Trella

Det här är en av de svåraste skivor jag någonsin recenserat. Detta för att jag känner mig så oerhört kluven om vad jag egentligen tycker om det här lika mastiga som splittrade verk. Vissa låtar, som exempelvis Spirits Will Collide känns helt uppriktigt direkt tråkiga och onödiga att lägga ner tid på. Men sedan finns de mer svulstiga och mycket intressantare verken som den vågade och konstigt nog passande operadängan Why, superaggressiva Hear Me och den ljuvligt skruvade och avslutande 23 minuter långa mastodonten Singularity som binder samman hela Townsends otroligt musikaliska register.

Det finns även – på gott och ont – en extremt närvarande evangelisk själslighet och ett underliganade religiöst fundament som genomborrar tematiken på Empath. Det hela är en sammanslagning av lite i ärlighetens namn töntigare passager som sedan avbryts av Townsends vid det här laget nästan patenterade progressiva extremmetal.

Men musiken är i sin helhet mycket kaotisk utan att egentligen någonsin tappa funktionalitet eller ordning. Det känns som en logisk galenskap som är spännande att kittla hjärnan med för en stund.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA