x
Per Wiberg: Head Without Eyes

Per Wiberg
Head Without Eyes

Oförutsägbara motsatsförhållanden

GAFFA

Album / Despotz
Utgivning D. 2019.05.10
Recenserad av
Jesper Robild

Främst känd är han kanske för sin tid i Opeth, men multiinstrumentalisten Per Wiberg har också ett förflutet i grupper som Spiritual Beggars, Candlemass och Kamchatka. Att hans influenspalett är bred kommer inte som en chock, ändå är solodebuten full av överraskningar.

Med Wibergs egna ord är motsatsförhållanden, ”yin och yang”, det viktigaste verktyget. Dissonans och intrikata arrangemang möter raka rör och melodier. Grandiosa men spröda och minimalistiska stycken samsas med taktfasta spacerocklåtar. Skivans magnum opus Anywhere The Blood Flows illustrerar det bäst – knappa tolv minuter med doft av Silverbullit och Killing Joke som bryts på mitten av en flört med Pink Floyds Welcome To The Machine. Avslutande Fader är ytterligare en Skönheten Och Odjuret-skapelse. Det låter jätte, jätte, jättemycket sena Talk Talk för att plötsligt explodera i Swans-mangel.

Head Without Eyes är oförutsägbar, kreativ, mörk och vacker. Billie Lindahl hade gärna fått stå för mer av sången, i övrigt har Wiberg inte många fel i protokollet.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA