x
Kampfar: Ofidians Manifest

Kampfar
Ofidians Manifest

Norsk gore och död i känslosam omfamning

GAFFA

Album / Indie
Utgivning D. 2019.05.03
Recenserad av
Amelie Schenström

Gore och slask – reptiler, blod och exkrementer – som ändå lyckas med att ge ett sobert intryck, och till och med blir vackert i all sin förfärande gräslighet. Ett antal urstarka låtar, ett par kanske inte riktigt lika uppkäftiga, men helheten är ett manifest. Agnete Kjølsrud är storartad i det lilla med sin insats i låten Dominans, för övrigt ett av skivans bästa spår. Kolla gärna in hennes eget band Djerv som tycks ha saker på gång efter ett antal års bortavaro.

Gitarristen Oles personliga förlust i familjen lär ha påverkat musikskapandet vilket säkert bidrar till upplevelsen av innerlighet. Och med ett undantag, låten Ophidian, är lyriken på norska, också detta skapar en känsla av närhet. Episka Den Sorte avslutar albumet magnifikt i melankolisk sorgsenhet över tillvarons dödliga utgång, utan att för den skull släppa greppet om musikens tyngd och styrka; "Kom å ta meg styggemann. Jeg er klar for din favn".

Förra albumet Profan gav Kampfar ett välförtjänt Spellemannpris (norska Grammis) och ta mig tusan om inte Ofidians Manifest har potential att kamma hem ett till.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA