x
Nadja Evelina: Vi?

Nadja Evelina
Vi?

Hon fyller ett hål som gapat tomt alldeles för länge

GAFFA

Album / Hjärtat
Utgivning D. 2019.05.03
Recenserad av
Frida Lindström

Nadja Evelina har fattat ett modigt beslut och startat det egna skivbolaget Hjärtat. Vi? är alltså inte bara hennes första fullängdsalbum, utan också det första släppet i egen regi. Visionen med att bli independent var att kunna fatta kreativa beslut helt baserat på sin egen magkänsla och med facit i hand var det ett väldigt lyckat drag. Det var längesen svensk pop kändes så nära och träffsäkert sentimental att jag nickade igenkännande redan vid första genomlyssningen.

För ett otränat öra kan Vi? upplevas som en elva spår lång kärlekshyllning till Stockholm, men vi som liksom Nadja Evelina flyttat från en mindre stad till Sveriges största vet att det handlar om betydligt mer än så. Det handlar om att bära sina rötter i famnen, om att lirka ner dem mellan kullerstenen och låta dem veckla ut sig i den fuktiga Stockholmsjorden. Det handlar om att slå rot och blomma ut. Med hjälp av en något polerad diskbänksrealism beskriver hon förälskelsen som ser kärleken i varje grön jacka man möter, frigörelsen som kastar t-shirts från balkongen och ångesten som ringer 1177 och frågar varför det känns som att livet är över. Känslostormarna skildras i ett tonläge som varken känns för uppskruvat eller opersonligt, vilket gör att man köper det rakt av.

Måhända flyger några av Stockholmsreferenserna över huvudet på den som aldrig skrivit sig i huvudstaden, men med en tematik figursydd för alla som någon gång varit ung och bräcklig gör det inte så mycket. I dessa dagar då det elektroniska tagit kommando även över den svenska popmusiken känns Nadja Evelina som en frisk fläkt, och Vi? fyller helt klart ett hål som gapat tomt alldeles för länge.  


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA