x
Vånna Inget: Utopi

Vånna Inget
Utopi

Uthållighet istället för knockout i första ronden

GAFFA

Album / Gaphals
Utgivning D. 2019.05.03
Recenserad av
Gustav Påhlsson

Vem sa att punk inte kan vara vackert? Vånna Inget visar återigen hur det låter när man sätter kniven mot strupen och låter vemodet ta över. Bandet har under sin relativt korta karriär redan gett oss oförglömliga hits som Jag Ska Fly Tills Jag Hittar Hem och Allvar, och fastän Utopi inte går på samma snabba knockout som tidigare album är det minst lika genomtänkt och väl genomfört.

Här finns drömmande ackord och den där nästan unika nerven och varianten av nervositet som Vånna Inget alltid paketerat tillsammans med musiken. Det är få som sjunger lika hjärtskärande som Karolina Engdahl och det är stundtals svårt att avgöra om hon njuter av det musikaliska skapandet eller om hon rent av lider av det. På gott och ont.

Utopi tappar visserligen farten en aning och albumets andra halva är helt enkelt inte lika bra som den första. Men istället är den avslutande 80-talsbarn ett sällan skådat genidrag med den inledande textraden ”Vi är 80-talets lata barn, ge mig ett jobb med max sex timmars arbetsdag”. En rad som i mångt och mycket sammanfattar, ja, livet.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA