x
Doktor Kosmos : Hej Alla Barn

Doktor Kosmos
Hej Alla Barn

Utblommade och skarpare

GAFFA

Album / Dubious
Utgivning D. 2019.05.17
Recenserad av
André Spång

2008 var senast vi fick bekanta oss med ett nytt Doktor Kosmos-album, trots det känns det inte som Gävlebandet varit borta en sekund. För en tenderar att återkomma till Doktor Kosmos, deras närvaro och deras texter aktualiseras gång efter annan. Nu är Doktor Kosmos tillbaka med ett album, anpassat efter samtiden.

Doktor Kosmos styrka har alltid legat i den finurliga och snirkliga berättartekniken, den kvarstår fortfarande men bandet har utöver detta utvecklat sitt sound. Ljudbilden är utblommad, fylligare och mer varierande än tidigare skivor.

Albumet är fullt av godbitar, små påskägg som tar mer än en handfull genomlyssningar innan de upptäcks. Mycket beror på de tvära kasten, det pågår en ständig perspektivförskjutning där lyssnaren kastas mellan tankar i TV-soffan till flyktingar på öppet hav, tillbaka framför TV:n och in i ett hatiskt SMS. En Pink Floyd-doftande revolution på ett föräldramöte övergår i kravaller i förorten och brinnande bilar.

Det är inte en nyhet att Doktor Kosmos musik är tankeväckande och stimulerande. Men bandet har slipat kanterna, kontrasterna är skarpare och tonen hårdare. 2002 hette låten Borgarsvin. 2019 heter den Nassesvin.

LÄS OCKSÅ: Thåström och Cherrie får pris av Stockholms stad


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA