x
Movits: V:II

Movits
V:II

Genreöverskridande ordkonstnärer

GAFFA

Album / Antarktis
Utgivning D. 2019.05.31
Recenserad av
Sara Karlsson

Luleåtrion rappar på albumet V:II vidare från höstens första del av V. Då som nu är det tempofyllt, rytmiskt och multi-instrumentalt. Charmen ligger i det till synes improviserade i både text och musik – det är skickligt uppbyggt och förmodligen grundligt genomtänkt.

Albumets mest trallvänliga låt, den första singeln Sodavatten, är en nostalgisk resa där minnen bubblar upp precis som låtens titel. Detta är en av flera låtar med gästande artister, i det här fallet Tjuvjakt. Vi transporteras från barndom till nutid snubblande över smakreferenser – från hockeypulver och godishalsband via Prousts (?) madeleinekaka till “loger med briemacka” och “dyrt vin”. Gruppens halsbrytande staplande av kulturella, politiska, hemvävda och internationella anspelningar rimmas på alla möjliga och omöjliga sätt – man köper att Skarsgård rimmar bra på skavsår!

Movits! är ett svenskt unikum med en internationell följarskara, som lyckas kommentera en splittrad samtid på ett lika smart som underhållande sätt. Denna andra del lever dock inte helt upp till första delens fullkomliga briljans.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA