x
Så trollbindande enkelt

Julia Holter, Gården, Göteborg

Så trollbindande enkelt

Recenserad av Josefi Jönsson | GAFFA

När sista tonerna av The Streets ebbat ut på stora scen faller en tystnad över Trädgårdsföreningen. Kön till toaletterna ringlar sig långt borta vid den mindre scenen – och alla vänder de på huvudet när någon plötsligt tar ton och bryter genom luften. Med sin späda, nästintill teatraliska, stämma fångar Julia Holter med sällan skådad enkelhet samtligas uppmärksamhet.

Och ingenting tycks egentligen särskilt komplicerat med henne. Julia Holters uppenbarelse är bara så otänkbart enkel. Med en utstrålning som Lorde, men med en röst och ett scenspråk som Kate Bush. Och i en musikvärld där mycket numera ska vara så over the top känns det befriande att se henne släppa lös hela känsloregistret över sin synt. Det krävs inte alltid massvis av krusiduller för att sticka ut som artist. Den genuina stämning som sprider sig runtom en av de minsta scenerna jag sett i mitt liv är så stadig att den skulle kunna gå att ta på.

Beskriven som en artist med båda fötterna i en slags futuristisk jazzpop blir influenserna slående. Men även med fullt fokus riktat från publik upp mot scen lyckas inte Holter snärja mig till att skriva upp hennes namn för att fortsätta utforska i framtiden. Det hon dock lämnar med sig är än mer minnesvärt. En konsertupplevelse som känns äkta – och en uppvisning i att det viktigaste kanske ändå är att på ett så fint sätt kunna visa upp att man funnit sig själv.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA