x
Griniga gamla gubbar som sätter alla på plats 

Sleaford Mods, Slaktkyrkan, Stockholm

Griniga gamla gubbar som sätter alla på plats 

Recenserad av Janne Hallman | GAFFA

De närmar sig 50-årsåldern, men varken Jason Williamson eller Andrew Fearn visar några tecken på att dra ner på tempot eller attityden. Tvärtom är Williamsons svada lika salivstänkt ilsken, medan beatsen och basgångarna från Fearns laptop känns tyngre och elakare än nånsin.  

Senaste plattan Eton Alive visar en del tecken på utveckling rent musikaliskt, bland annat med en kazoo (!) i den dovt Joy Divison-inspirerade O.B.C.T., samt att han släpper rappandet i When You Come Up To Me och sjunger helt normalt. Man hör knappt att det är han; det låter mer som Damon Albarn 

Texterna däremot … de är lika skoningslösa som alltid. Inte mycket eller många passerar Williamsons kritiska öga, och allt som oftast blir de totalt tillintetgjorda av honom. 

Så när de minimalistiska maskinpunkarna från Nottingham återvänder till Stockholm bara ett år efter senaste gigget är det lika svettigt och frenetiskt som nånsin förr.  

Fearn står som vanligt med en hand i fickan och en burköl i den andra. Hans enda insats är att trycka igång musiken på sin dator, sen står han glatt flinande och dansar lite försiktigt, medan Williamson bokstavligen spottar fram sina arga betraktelser i låtar som Jobseeker, Just Like We Do, Jolly Fucker och paradnumret Tied Up In Nottz 

Då och då gör frontmannen knäuppdragningar, höga sparkar, joggar runt på stället, eller bara skakar av inlevelse; som om irritationen och frustrationen över sakernas tillstånd gör det omöjligt för honom att stå still.  

Samtidigt har han sällan långt från ett leende, vilket gör att det ändå känns familjärt, som att vi i publiken och Sleaford Mods är på samma sida mot allt som är skit med samhället. 

Det mesta är således bekant, ändå så välkommet då få andra artister kan leverera lika intensivt och passionerat. Till och med uppkäftiga band som Shame och Idles känns lite långsamma och försiktiga i jämförelse. Sleaford Mods är en härlig och häftig uppenbarelse, som känns omöjlig att tröttna på.  


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA