x
Blir aldrig för gammal för att vara rebell

Patti Smith, Waterfront, Stockholm

Blir aldrig för gammal för att vara rebell

Recenserad av Janne Hallman | GAFFA

Punkmormor är sig lik. Den 72-åriga ikonen är fortfarande lika brännande aktuell, såväl som engagerad i sin omvärld och dess brister. Bara sättet hon slänger ur sig rediga spottloskor med jämna mellanrum visar på en attityd som inte falnat det minsta med åren. Inte heller har hennes röst tappat stinget. Om man blundar och bara lyssnar skulle man kunna tro att det fortfarande var 70-tal, så stark är fortfarande hennes stämma.

Likaså är det med låtarna. Dels hennes egna, som fylls med liv och lust, men hon ger även några väl valda covers nytt lyster, mening och innehåll. Som Midnight Oils Beds Are Burning och Hendrix Are You Experienced?. Mest drag blir det dock i ständiga favoriten Gloria, en låt som hon mer eller mindre gjort till sin egen.

Det blir dock ett par covers för mycket; både I’m Free (Rolling Stones) och Walk On The Wild Side (Lou Reed) hade man klarat sig utan. Särskilt då det främst är basisten Tony Shanahan som sjunger dem, medan Patti tar en paus vid sidan om scenen.

Istället hade jag hellre sett att hon gjorde fler egna låtar, eftersom hon blir ännu vassare och intensivare med eget material. Den dovt dynamiska Riders On The Storm-influerade Tarkovsky (The Second Stop Is Jupiter) blir en av aftonens höjdpunkter, där Smith kombinerar flummig rock med poesi.

Och både Pissing In The River och Beneath The Southern Cross är urstarka, frustande och febriga. Där visar hon att ålder bara är en siffra – man blir aldrig för gammal för att vara rebell.

Hennes son Jackson får då också blomma ut; hans gitarrspel har utvecklats enormt de senaste åren och han tar stundtals över showen från sin mamma. Vid nåt tillfälle tittar hon på honom, ler och säger ”That’s my boy”. Lika gulligt som gripande.

Finalen med People Have The Power blir på samma gång en uppmaning såväl som en påminnelse till alla som tror att ens röst och åsikter inte spelar så stor roll. Så höj rösten, systrar och bröder, den är din och den är fri. Glöm aldrig det.

LÄS OCKSÅ: 20 år efter tragedin på Hultsfred – “Folk slogs för sina liv”


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA