x
Det känns både snopet och snålt

Lykke Li, Lollapalooza Stockholm

Det känns både snopet och snålt

Recenserad av Janne Hallman | GAFFA

På senaste plattan So Sad So Sexy ville Lykke visa att hon hänger med, och fyllde den med nutida R&B och trap-influerad musik, mixad med hennes typiskt sorgsna texter. Det var inte en utveckling som jag jublade över, då hon därmed tappade för mycket av sin dystra och dova särprägel.

Och ska man dra några slutsatser efter spelningen på Lollapalooza så är det rätt många som håller med mig. För trots Lykkes obegripligt coola uppenbarelse i röda vinylstövlar och dito kjol och jacka (i gassande sol dessutom!), är hennes musik numera alldeles för anonym.

Den inledande lyckan över att se en svensk sångerska så självklart och självsäkert ta plats övergår efter några låtar i lätt tristess. För hon har ju inga melodier längre.

Det låter supersnyggt, bandet är oklanderligt, basen är djup och vibrerande och körsångerskan Rosemary Longdon-Hughes matchar Lykkes röst bra. Men låtarna flyter i varandra, det blir bara en ljudmatta som saknar toppar och variation.

Först mot slutet när hon äntligen spelar sina äldre alster Little Bit och I Follow Rivers lyfter konserten, och folk reser sig upp ur dvalan i gräset och börjar dansa. Då är det hela över. Det känns både snopet och snålt och den lurande söndagsstämningen slår till med full kraft.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA