x
En solkysst stund med Norrköpings evige tonåring 

Markus Krunegård, Lollapalooza Stockholm

En solkysst stund med Norrköpings evige tonåring 

Recenserad av Janne Hallman | GAFFA

Precis som Håkan Hellström så känns Markus Krunegård som den evige tonåringen. Norrköpingssonen har numera fyllt 40, men är alltjämt en träffsäker skildrare av upplevd ensamhet och bottenlös hjärtesorg, vilket fortsätter att dra tonårstjejer (och ganska många unga killar också) i stora horder.  

Trots att det är sömnig söndagseftermiddag är det en försvarlig mängd fans som står där och skriker sig hesa till både gamla låtar som Ibland Gör Man Rätt, Ibland Gör Man Fel, Jag Är En Vampyr och Askan Är Den Bästa Jorden, såväl som färska Oaoae, Vi Förlorade (med Miriam Bryant på bejublad gästsång) och sprillans nya Stad I Ljus. 

Krunegård är därtill på sitt mest strålande humör, och småskojar i mellansnacket om att idag ska alla artister ha bomber och granater och eld och häftiga videoskärmar. Själv har han byggt ett piano. “Det är allt”, säger han, ler stort och börjar klinka fram en magisk Korallreven Och Vintergatan, som bara växer och växer i intensitet. 

I den, och i princip varje låt, blir det euforisk allsång som nästan överröstar Krunegård, med påföljande rysningseffekt. Inte ens den mest solsega åskådaren kan låta bli att ryckas med av stämningen och glädjen hos både sångare och publik. 

Allt är helt perfekt, förutom att konserten bara är trekvart lång. Krunegård säger att han själv gillar korta konserter – han brukar ledsna efter tre låtar – så han är väldigt nöjd över att så många stannar kvar.  

Men när man får chansen att uppleva en sommardag med en av landets stora popkungar så finns det ingen anledning att befinna sig någon annanstans. Och för egen del hade jag gärna stått lika länge till.

LISTA: Markus Krunegårds album rankade – från okej till bäst


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA