x
Thom Yorke: Anima

Thom Yorke
Anima

Radiohead-frontaren har hittat den perfekta mellanvägen

GAFFA

Album / XL
Utgivning D. 2019.06.29
Recenserad av
Daniel Horn

Suspiria var klaustrofobisk skräckmusik där Radiohead-mannen inspirerades starkt av krautrock. Den blev nästan för ångestframkallande och monoton för sitt eget bästa. Men så var den ju i första hand gjord för en film. Med Anima går Thom Yorke in i sig själv på bästa sätt – det vill säga för oss andra. För vi måste ju också få vara med.

Radiohead har i många fall, särskilt de senaste åren, skapat musik som tittar inåt och försöker ignorera rörelserna runt omkring sig. När frontaren går solo finns såklart tydliga Radiohead-vibbar, men man märker att han här har ännu mer frihet att utforska det elektroniska landskapet som kommit att bli en given del i allt som släpps under namnet Thom Yorke. Och frågan är om inte Anima är hans vackraste alster hittills på egen hand.

Med den här fullängdaren så får han nämligen ihop det svävande elektroniska med melodier som fastnar. Visst är det monotont, visst är det svårt pretentiöst, men det förmedlas med en mer välkomnande ton. Mer värme. Thom Yorke har på något sätt hittat till mellanvägen utan att leverera mellanmjölk.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA