x
Hiphopfesten kom för sent och gick för tidigt

Migos, Smash x Stadion, Stockholm

Hiphopfesten kom för sent och gick för tidigt

Recenserad av Morgan Storesund Skarin | GAFFA

(Arkivbild)

För tre år sedan såg jag Migos live på Way Out West. Gruppen hade precis haft sitt stora genombrott med hit-täta albumet Culture och hajpen var stor. Själv var jag redo för ett hejdlöst ös, men gick därifrån besviken. De tre medlemmarna saknade all form av känsla eller kemi och stod flera meter ifrån varandra utan att knappt röra sig.

Sedan dess har jag gått runt och konstaterat både för mig själv och min omgivning att Migos live, det är inget att ha. Värdelösa är de. 

Så när jag ställer mig framför scenen inför Smashs stora final, är förväntningarna inte särskilt höga. Högre blir de inte heller, här tvingas jag nämligen stå i ytterligare 50 minuter utan några Migos på scen. Bara en 45-årig man som en halvtimme efter utsatt tid med svensk brytning läser upp att “Migos is on their way”. 

Men när tålamodet börjar tryta, kommer äntligen gruppens DJ, DJ Durel fram på scen. Och oj så förvånad jag blir. Migos tar stadion med storm. Det kommer inga ursäkter för förseningen, men både Offset och Quavo sprudlar av energi. 

Den enda som inte deltar i festen är gruppens svarta får – Takeoff. Medlemmen som ständigt står i skuggan, som ständigt bortprioriteras. På stadion verkar han ärligt talat inte må helt bra. Rapparen kämpar fram ett par steg och någon gest då och då, men mestadels står han hukad intill DJ båset. Som tur är stör det inte allt för mycket. Quavo och Offset levererar som de ska, trots att de stundvis får kolla till sin bandmedlem.

Till skillnad från i Slottskogen för tre år sedan har Migos fler låtar i sitt bagage, både från respektive soloalbum och Cultures uppföljare. Kvaliteten på gruppens musik har sjunkit rejält sedan genombrottsalbumet, men det märks inte på stadion. Här spelas bara de bästa låtarna från katalogen.

Mitt i festligheterna, när man äntligen kommit över gruppens försening, ropar Quavo plötsligt ”thank you!”. Kvickt springer medlemmarna av scenen och lämnar sin publik förvirrad. ”De kan väl inte vara klara än” frågar sig någon intill mig. Jo, tydligen. DJ Durel ropar något, men micken är avstängd så ingen hör vad han säger, sedan går han också av.

Snopet börjar publiken traska hemåt. Festen kom lika snabbt som den försvann. Men kul var det.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA