x
Skakar av sig epigon-stämpeln

JID, Smash x Stadion, Stockholm

Skakar av sig epigon-stämpeln

Recenserad av Morgan Storesund Skarin | GAFFA

Det finns framför allt ett utmärkande drag hos Atlanta-rapparen JID – han är jäkligt lik Kendrick Lamar. Första gången du kommer i kontakt med rapparens musik är det omöjligt att inte tänka på världsstjärnan från Compton. Rapstilarna är inte bara lika varandra utan näst intill identiska. Dessutom ser JID precis ut som Kendrick. 

En sak skiljer sig dock åt markant – hur de är live. Kendrick Lamar är en otroligt seriös man, både i studion och på scen. JID visar sig däremot vara finurligt charmig, när han intar Smash x Stadion.

Det är en relativt liten publik som samlar sig kring rapparen. Men när han kickar igång sin musik verkar alla helt med på noterna. Till skillnad från många andra rapartister är JID precis lika skicklig live som på sina studioversioner. Han kan till och med byta tonlägen och volym. 

Rapparen rör sig självsäkert över scenen och mellan låtarna talar han okonstlat till sin publik. JID har verkligen fått till det här med scennärvaro. Spåren från det senaste mixtapet DiCaprio 2 gör sig dessutom bra live. Det är som en djupdykning i Kendrick Lamars lite tyngre register. 

Egentligen skulle man kunna säga att JID (eller Jiddy som han uppmanar publiken att skrika) samlar två väsentliga element från dagens hiphop. Den mer utstuderade raptekniken som i större grad kännetecknar rap från öst- och västkusten och den smattrande basdrivna trapen från sydstaterna. JID är den första sedan Outkasts dagar att göra mer intellektuell hiphop i Atlanta. En frisk fläkt i den mumlande staden som börjar kännas allt mer stagnerad. 

Även om man kan beskylla JID för att vara lite av en efterapare, finns det mycket att hämta här. Hans självklarhet och briljanta leverans på stadion vittnar om en lovande framtid, förhoppningsvis utan allt för många jämförelser med Kendrick Lamar.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA