x
Dödskalletatueringar och pungsvettiga kamouflage-kalsonger

Philip H. Anselmo & The Illegals, Roskilde Festival 2019

Dödskalletatueringar och pungsvettiga kamouflage-kalsonger

Recenserad av Jesper Robild | GAFFA

Under lineup-fliken i Roskildefestivalens app proklameras det att Phil Anselmo minsann varit med i minst 600 band. Lite märklig selling point, då Pantera är det enda som är bra nog att upprepas live. Down fick väl ur sig en och annan okej låt, men med The Illegals släppte sångaren 2018 en av sitt livs mesta skitplattor, Choosing Mental Illnes As A Virtue. Tack och lov blir det coverband på den här turnén.

”Varje ton på den här konserten är en hyllning till Dimebag och Vincent”, vrålas det tidigt. I synnerhet bortgången av Vincent ”Vinnie” Paul 2018 känns som en katalysator till Anselmos val att uteslutande lira Pantera igen.

Bandet var ett av metalvärldens mest testosteronstinna, och det liksom osar mysk, dödskalletatueringar och pungsvettsdrypande kamouflage-kalsonger om tältspelningen. Huvudpersonen har varit med om mycket – inklusive fem minuters dödförklaring à la Nikki Sixx – och ser mer luttrad och mer farlig ut för var år som går. Rösten låter fortfarande som en steroidpumpad Transformer, och det är med precis en sådan stämma som Hollow, I’m Broken och Walk ska framföras. Material från Vulgar Display Of Power utgör ungefär hälften av setlisten – och tacka groove metal-gudarna för att det är Pantera också för resten av slanten.

För några år sedan hamnade Anselmo i blåsväder efter att ha heilat och vrålat ”white power” från scen. (Bort)förklaringarna har varit många, och även om han kanske förtjänar mer skit för tilltaget så är det skönt att fokus hamnar på musiken nu när han redan är bokad. Och står där. Lite för sent, liksom.

Ett lakan med texten ”No nazis at RF” slår imaginära blixtar mot en centralt placerad tysk flagga (varianten med en örn som traditionellt används i krig). Ingen urspårning från någondera parten, tack och lov. Sammantaget är det en stabil nostalgiinjektion från en kvintett som är 80% coverband. Men varför ingen Cowboys From Hell?


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA