x
Veteranerna kan än

Converge, Roskilde Festival 2019

Veteranerna kan än

Recenserad av Jesper Robild | GAFFA

(Arkivbild)

De har funnits i snart 30 år, lineupen har varit beständig i två tredjedelar av tiden. Galet nog. Efter att ha bevittnat en spelning med Converge är det svårt att tänka sig att det här karriärsvalet inte borde generera bestående whiplashskador och förödande frakturer.

Möjligen har tiden sprungit ifrån metalcore-pionjärerna, möjligen orkar den genomsnittliga festivalbesökaren inte med en konsert med rabiesatmosfär klockan 21 sista dagen. Eller så är det bara en för hög andel dåligt informerade kids på Roskilde. Converge har förvånansvärt liten publik – åtminstone den röjande procentdelen – men det är inget som går ut över scenenergin.

Bandets låtar har ofta slagit mig som ovanligt långa med tanke på rötterna i hardcore-traditionen, men på sin dryga timme lyckas amerikanerna trycka in hur mycket material som helst. Närmar vi oss 20 låtar? Favoriterna, 5/8-dels-mindfucken Dark Horse och Dillinger Escape Plan-minnande Concubine ramar in. Om konserten är en hamburgare är brödet med andra ord godast. Men jag slukar fyllningen med god aptit.

Jacob Bannon visar varför han är en av de bästa sångare när det kommer till alla internationella akter med core-suffix. Posörer slås på fingrarna och tvivlare får sig en örfil. Det här bandet har många år kvar i sig.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA