x
Landar någonstans mellan Migos, Nirvana och Kent

Thuna, Hudikkalaset, Hudiksvall

Landar någonstans mellan Migos, Nirvana och Kent

Recenserad av Emil Viksell | GAFFA

Precis som säg Yung Lean i början av karriären så är det lite svårt att veta hur man ska tolka Thuna. Är det en konstinstallation, satir eller blodigt allvar? Någonting annorlunda är det i alla fall definitivt.

Brommarapparen ger utlopp för en blandform som landar någonstans mellan Migos, Nirvana och Kent. Här gäller inte några traditionella normer. Thunas pajiga framtoning gjorde att han hamnade i ett sammanhang som han nog inte tänkt. Humorkontot Dyngbaggegalen, känt för att posta skämskuddeklipp, raljerade över Thunas rapförmåga i några av hans tidiga videor.  

Men det är ju liksom meningen att denna typ av konstuttryck ska vara lite skevt och pajigt. Det ingår i konceptet. Sedan är det ganska löjligt. Precis som det var löjligt förr när välmående svenska ungdomar skulle låta som att de kom från djupaste Brooklyn. Så är det löjligt nu att en person från en välbärgad Stockholmsförort till viss del låter som att han vuxit upp i ett trap-house i västra Atlanta.

Men Thuna har mutat in ett eget litet hörn av hiphop-Sverige med sitt säregna stiluttryck. Och det är fan så mycket bättre live än på skiva. Är det någonting dagens ”hiphop”-artister har lyckats med så är det att göra sina liveframträdanden till urflippade sjöslag.

Trots att Thuna är välstreamad så är det inte särskilt många som letat sig fram till den scen som heter ”Strapatsen” – fint placerad vid vattnet. Men de få som är där är desto mer hängivna. De är dessutom mer eller mindre minderåriga och som så ofta blir det desto vildare och roligare ju yngre publiken är.

Thuna och hans kollegor blandar trap-explosioner med gnällballader. Sedan dyker Sveriges egna Tekashi 6ix9ine in på scenen, Snövit, i samarbetslåten 10 000. Gänget ser ut som skolskjutare i vardande. Det moshas, svettas och kläder åker av. Jag har ingen aning om det är bra, tråkigt är det i alla fall inte.  


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA