x
Aldrig har en timme känts så kort

Spiritualized, Linné, Way Out West

Aldrig har en timme känts så kort

Recenserad av Janne Hallman | GAFFA

Jag har tappat räkningen på hur många gånger jag sett Spriritualized, det måste vara nånstans mellan 15-20 gånger. Ändå blir jag fortfarande lika överväldigad och tagen när Jason Pierce frigör sin soniska lavaström.

Jason ”Spaceman” ser ut som en liten ömtålig fågel där han sitter på sin stol, iklädd kofta och solglasögon. Men musiken är stor, å så stor. Tillsammans med sitt band, inklusive en tre kvinnor stark gospelkör, skapar 53-åringen musik som liksom inte räcker till för denna jord.

Det är en rent helbrägdagörande och sinnesutvidgande upplevelse från de inledande gitarrväggarna i Come Together, via mäktiga Shine A Light och vackra A Perfect Miracle till avslutningen med Sail On Through från senaste, utmärkta (såklart!) albumet And Nothing Hurt.

Visserligen är numera fokus på symfoniska sviter, mer än 90-talets gitarrkrevader och vansinnesvolym, men tyngden i musiken är likafullt häpnadsväckande. Till och med Securitas-vakterna framför scenen rycks med, smådansar lite försiktigt och och klappar händerna efter varje låt. Det om något säger mycket om kvaliteten på detta unika band.

Tyvärr får vi inte höra den perfekta finallåten, gospelhymnen Oh Happy Day, och det blir inga Spacemen 3-covers, men det spelar inte så stor roll när konserten är så intensiv och trollbindande att tid och rum upphör. Aldrig har en timme känts så kort.

Superlativen har tagit slut för länge sedan, och det är bara att släppa allt och njuta av resan mot stjärnorna så länge den varar.

LÄS FLER RECENSIONER FRÅN WAY OUT WEST


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA