x
Iggy Pop: Free

Iggy Pop
Free

Från deprimerande kyla till varm loungejazz

GAFFA

Album / Loma Vista
Utgivning D. 2019.09.06
Recenserad av
Cecilia Wemgård

Rockfarfar Iggy Pop fortsätter att varva zombiefilmer med nysläppt musik. För tre år sedan djupdök han i en kall och steril produktion i postpoppens deprimerande träsk. Nu har farbror tinat upp låtarna några grader och bjuder på en atmosfäriskt mörk lounge jazz-platta. Det är lite som att han har vandrat in i en rökdraperad krog direkt tagen från Twin Peaks-producenten David Lynchs hjärna.

Låtarna är fylliga, mustiga och lågmälda på ett sådant vis att både The Doors och Johnny Cash skulle kunna stampa takten till dessa 30 minuter av eftertänksam musik. Iggys ikoniska röst glider mellan att pratsjunga och att berätta texterna. Ibland viskar han utvalda partier och ibland predikar han fullt ut likt berättarrösten i en storslagen Hollywoodproduktion.

Allt är dock inte stöpt i seriositet, Dirty Sanchez får det att dra i smilbanden med sin Frank Zappa-liknande lyrik och Outlaw skapar en härlig countrykänsla i de ensamma svajgitarrerna. Denna varmare inriktning är enbart en vinst för alla inblandade. Depressionens kyla har ersatts med hoppfull frihet.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA