x
Rösten som får oss att längta efter nytt

Titiyo, Flamingo, Way Out West

Rösten som får oss att längta efter nytt

Recenserad av Tommy Juto | GAFFA

För några år sedan intervjuade jag Titiyo i samband med att hon släppte sin första singel på svenska, Drottningen Är Tillbaka. Det var en på flera sätt ny inriktning för henne, inte bara språket. Vi pratade även en del om andra låtar som skulle finnas med på det kommande albumet, det som till slut blev 13 Gården. En av dessa var Du Tar Hand Om Honom, en text som handlade om hur hennes bror tog hand om deras sjuke far Ahmadu.

Titiyo sade vid det tillfället:

– Vi har försökt hålla texterna och bildspråket till min lokala omgivning. Solna, Stockholm, min familj och mina upplevelser från förr och nu. Så har jag aldrig jobbat kring texter förut.

I själva verket hade hon lagt grunden till de senaste årens biografiska perspektiv. Backdroppen avslöjar det direkt, eftersom den består av ett gigantiskt drygt femtio år gammalt familjefoto där sångerskan ligger i sina föräldrars famn. Klänningen hon bär idag har dessutom ett mönster misstänkt likt det hennes pappas kläder har på fotot. I ett av mellansnacken får vi höra den känslosamma berättelsen om när alla syskonen Jah efter faderns bortgång hösten 2018 flög ner till Sierra Leone för att begrava honom i hans hemland och plötsligt fick veta att hans kista råkade finnas med på samma plan och var tillsammans med dem in i det sista.

Annars är den självklara medelpunkten givetvis den där gudabenådade sångrösten. Varje gång jag hör den blir jag lika förvånad över hur mycket jag har saknat den. Det finns säkert ”bättre” röster, men inte många. Sämre också, vid gud att det finns. Men ingen annan har Titiyos röst. Ingen annan ska ha det heller.

Den aningen tunna (läs, med kärlek: korta) låtlistan ikväll spänner över hela karriären, från debutsingeln Man In The Moon – i en uppdaterad version – till senaste albumet. Klokt nog utelämnas dock tolkningarna från Så Mycket Bättre, för vad ska vi med dem till när det finns så många egna låtar att plocka av.

Om man räknar bort reklamlåtar och annat har inget nytt hänt sedan singeln Som Ingenting förra sommaren. Trevligast hade förstås varit med ett helt nytt album att gotta sig åt.

Låt oss hålla drömmen vid liv.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA