x
Opeth: In Cauda Venenum

Opeth
In Cauda Venenum

Dubbelt upp, dubbelt bra

GAFFA

Album / Nuclear Blast
Utgivning D. 2019.09.27
Recenserad av
Amelie Schenström

Vi är ännu några som inte riktigt kunnat sluta sörja "gamla" Opeth med sin ljuvligt tunga dödsmetall men nu förklarar åtminstone jag mig härmed helt "botad". Med In Cauda Venenum skapar bandet en storslagen resa in i och ut ur hela bredden av sin musikaliska styrka. Det finns element av metal, jazz, progressiv rock liksom andra genrer och ljudlandskap. Det är vackert, det är upplyftande och det är emellanåt gastkramande känslosamt.

Med ett dubbelalbum bestående av två skivor med exakt samma musik men med sång på svenska respektive engelska gör Opeth något på många sätt unikt. Mikael Åkerfeldt skapar poesi i sina texter och det svenska språket ger extra dimension åt lyriken. Det enda som faktiskt stör är de många inlagda samplingarna som är intressanta första lyssningen men snart blir enbart irriterande.

Att plocka ut höjdpunkterna ur detta fylliga album är inte lätt då nästan varje spår har sin unika skönhet men nämnas kan den jazziga Benemannen, oerhört vackra Minnets Yta eller avslutande Allting Tar Slut. Och sedan såklart deras motsvarighet på den engelskspråkiga skivan.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA