x
Charli XCX: Charli

Charli XCX
Charli

Frisk och förunderlig framtidspop

GAFFA

Album / Atlantic
Utgivning D. 2019.09.13
Recenserad av
Emil Viksell

Pop handlar oftast om en enda sak – det ska låta fräscht. Det ska kännas som att framtiden tornas upp framför en i realtid.

Charli XCX befinner sig i något slags poppens förtrupp. Charli består av retrofuturistisk avantgardepop som i vissa stunder övergår i ren industrimusik – typ Nine Inch Nails alltså. Och det är här Charlis styrka ligger. I korsningen mellan mainstreamindustri och något slags pop som inte är inställsam överhuvudtaget.

I en serie samarbeten med allehanda artister, som Sky Ferreira, Haim och framför allt Troye Sivan målar Charli XCX framtiden som den kommer att låta. Visst finns här lediga dängor som 1999, men också mörk tyngd, som i systerlåten 2099. Thougts i sin tur är THX-reklamljudet som inleder de flesta biofilmer, med en skruv, i en poppig förpackning. Silver Cross är xylofonspel i nedsaktad och nedtonat trance-tempo. Ibland låter det helt knäppt och magiskt.

Charli XCX skrev Icona Pops monsterhit I Love It och hon har fungerat som en sådan med brett register som rört sig både bakom och framför popkameran. Men det är framför hon är som allra bäst. Till och med så här bra.

 

 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA