x
M83: DSVII

M83
DSVII

Ett konceptalbum utan handling

GAFFA

Album / Mute
Utgivning D. 2019.09.20
Recenserad av
Andreas Trella

DSVII – vilket står för Digital Shades Vol. 2 och därav kan ses som något av en uppföljare till Digital Shades Vol. 1 från 2007 – är sannerligen en intressant och lika väntad som överraskande skapelse av det franska elektromusikprojektet M83 med Anthony Gonzalez i spetsen.

Dock känns DSVII mycket mer som ett enhetligt koncept, till skillnad från DVSI där det snarare lät som en samling lösare sångidéer som inte fått plats på någon platta. Men DSVII låter som ett soundtrack till något klassiskt RPG-dataspel från en svunnen tid. Som ett konceptalbum med djup story, men utan någon text och därav ingen direkt handling.

Soundet för en tillbaka till ett sent 70- eller möjligen tidigt 80-tal då dessa typer av ambitiösa verk var mer vanliga än de numera är, i vår digitaliserade värld. Och visst låter det oerhört vackert. Samtidigt blir helheten något förutsägbar, där det krävs att man personligen är otroligt törstande efter instrumental progg á la tidig 80-tal för att man ska orka sig igenom plattans något linjära utfall mer än några få gånger. Det är mycket bra atmosfärisk musik att fylla vardagen med, men inget som sticker ut på en nivå som M83:s tidigare verk har gjort.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA