x
Alcest: Spiritual Instinct

Alcest
Spiritual Instinct

På randen till för mycket skörhet när black metal möter shoegaze

GAFFA

Album / Nuclear Blast
Utgivning D. 2019.10.25
Recenserad av
Amelie Schenström

Andlig eller själslig instinkt? Ja, någon urkraft är det som inspirerat till den bitterljuva musik Alcest bjuder oss på med sin sjätte fullängdare. Det är sprött och vackert men uppvisar också ett mullrande mörker på ett trivsamt vis utan att bli alltför murrigt. Som i introt till inledande Le Jardin De Minuit, eller i Le Miroir och förstasingeln Protection. Musiken är finkalibrerad och närmast avmätt. Elementen av tyngd, sprödhet, känslig sång och melodi hakar harmoniskt i varandra utan att smälta samman.

Stéphane "Neige" Paut har drivit sitt projekt sedan yngre tonåren, Alcest startade 1999 och det första decenniet spelade han också alla instrument själv. Sedan tio år tillbaka kompletteras konstellationen med trummisen Jean "Winterhalter" Deflandre. Det franska bandet hänvisas ofta till som en referens för den atmosfäriska 'shoegazeande' svartmetallen.

Musiken gnistrar och blänker, vaggar och smeker. Det kunde blivit för snyggt, för vackert men är perfekt avvägt. Just över 40 ljuva minuter fransk shoegaze-metal är precis vad anden behöver och mäktar med i det svenska höstmörkret.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA