x
The Tarantula Waltz: Kallocain

The Tarantula Waltz
Kallocain

Känslostormar i gränslandet mellan livet och konsten

GAFFA

Album / Razzia
Utgivning D. 2019.11.08
Recenserad av
Tommy Juto

En gång frågade jag Ruban Nielson i Unknown Mortal Orchestra om konsekvenserna av hans ibland hänsynslöst uppriktiga sångtexter. Han kliade sig i pannan och svarade grubblande ”jo, men var upphör livet och var tar konsten vid?”.

Ja, du.

Kallocain var namnet på ett serum i Karin Boyes obehagliga 40-talsroman med samma namn. Serumet användes av den fiktiva staten för att förmå folk att yttra tankarna de aldrig frivilligt hade berättat om.

Markus Svensson har länge bitvis snuddat vid den subjektiva skiljelinjen mellan livet och konsten och med nya albumet Kallocain – är du med? – är den suddigare än någonsin.

Föräldraskap är överlag en utmaning och en älskvärd sådan, men när särskilda behov uppstår hamnar man i en situation där ens redan konfliktdrabbade sinnelag sätts än mer på prov. Kampen för allas välbefinnande i kombination med skuldkänslorna över att ibland inte orka hålla inne med sin frustration ställs i bjärt kontrast till ens i grunden monumentalt förbehållslösa kärlek.

Låtarna på Kallocain skulle inledningsvis inte alls ges ut, utan fungerade endast som en ventil för känslostormarna. Svensson tänkte sedermera om och fattade det modiga beslutet att ge allmänheten tillträde till hans kvalfyllda inre.

Arrangemangen på de nio spåren uttrycker hela det emotionella spektret bortom ord, som desperationen i Falling, trummaskinen och E-bowen i Highs Are So High eller pianot och stråkarna i Life Won’t Wait.

Ibland kostar livet på, men för den som tar sig igenom de svåraste partierna med förståndet i behåll skänker det desto mer tillbaka.

Precis som upplevelsen av att höra det här magnifika albumet.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA