x
Joel Alme: Bort Bort Bort

Joel Alme
Bort Bort Bort

Och på botten vilar drömmen i väntan på något nytt

GAFFA

Album / Sony
Utgivning D. 2019.10.04
Recenserad av
Roya Sarvestani

Göteborgssonen Joel Alme ha tidigare skildrat sin uppväxt. Med hyllade albumet Flyktligan rev han upp hela livet, slet det sönder och samman. Och med Bort Bort Bort fortsätter han där Flyktligan slutade. Tillsammans med producenten Mattias Glavå – som bland annat arbetet med Håkan Hellström, Broder Daniel och Dungen – har Joel Alme gett liv till historier från vardagens dunkel. 

“Ta din mörkaste himmel och låt den hänga över mig. För det enda ljus jag behöver är att du stannar hos mig.” Så går de första raderna i Som Kanske Vinden, avslutningsspåret på Bort Bort Bort. Det finns många poetiska alster att ta del av. Enkla ord om något stort som händer inom en människa när livet inte är ett lyckoberusat filter. När det är lika långt och tungt att ta sig upp, som mörkret är nere på botten.

Joel Alme målar upp sin värld i klara färger, sätter rika toner med bland annat gitarr och klaviatur på gråmelerade förhållanden. Om psyket, missbruk och jaget. I förhållande till allt det andra. De där andra. Hans pigga vispop tar oss bort. Bort till hans första jobb på en bar, till kärlek, klass, fulöl, själaflykt och utanförskap. Tar ner, allt det där som ingen pratar om i en vacker samling av historier och visor. Gör det begripligt, den där olustiga känslan av att vara människa.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA