x
Michael Kiwanuka: Kiwanuka

Michael Kiwanuka
Kiwanuka

Det bästa soulalbumet sedan Voodoo

GAFFA

Album / Polydor
Utgivning D. 2019.10.25
Recenserad av
Fredrik Langrath

Fan vad jag har lyssnat många gånger på det här albumet. Jag var tvungen att vara helt säker den här gången.

När Kiwanuka släppte sitt debutalbum Home Again 2012 blev jag hänförd direkt. Både jag och Kiwanuka var 25 år gamla då och det kändes ett tag som det mest lovande soulalbumet som släppts sedan D’Angelo släppte Voodoo. Men när jag återvände till albumet ett år senare hade det plötsligt bleknat. Det kändes lite för polerat, lite för retro och lite för platt. Precis som att det bara höll för ett visst antal genomlyssningar.

När Love & Hate släpptes 2016 närmade vi oss 30, Kiwanuka och jag. Där fanns ett par riktigt fina spår – men albumet som helhet gjorde inget starkare intryck på mig. Kiwanuka började mer och mer att kännas mer duktig än spännande.

Efter att ha lyssnat varje dag i över en månad vågar jag säga det, på riktigt den här gången. Det här är det bästa jävla soulalbumet som släppts sedan Voodoo!

Samarbetet med Danger Mouse och Inflo tas till nya och oanade höjder. Borta är det tillrättalagda och lite för snälla soundet. Nu blandas den klassiska soulen plötsligt med giftiga gitarrsound som grävts fram ur olika garage från 60-talskyrkogården. Sättet I've Been Dazed byggs upp del för del för att till slut nå ett explosivt crescendo är lika mycket Spiritualized som det är Marvin Gaye.

Wah-wah gitarrerna och körarrangemangen i Hero kan bäst beskrivas som spagettivästern-soul och ser just nu ut att hamna överst på min lista över årets bästa låtar. En rakt igenom imponerande uppvisning!


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA