Nick Cave & The Bad Seeds: Ghosteen

Nick Cave & The Bad Seeds
Ghosteen

Ett hemskt mästerverk

GAFFA

CD / Ghosteen Ltd
Utgivning D. 2019.10.03
Recenserad av
Andreas Trella

Nick Cave och hans trogna Bad Seeds överraskningsplatta Ghosteen – som helt utan förvarning tycktes dimpa nerifrån en klarblå himmel, likt en fallen ängel – är rent ut sagt en hemsk skiva. Den genomborrande sorgen och drypande förtvivlan som dessa elva spår utsöndrar är ytterst smärtsam och nästintill obehaglig att ta sig igenom. Detta framför allt om man inte är på humör att bli berörd och påmind om det förmodligen värsta som finns med detta förtappade jordeliv. Något som vi alla – förr eller senare – måste ta oss igenom. Att förlora någon som står en nära. Någon som du inte vet hur du själv ska kunna leva utan.

I kölvattnet av det senaste släppet Skeleton Tree, vars skivomslag bestod av färgen svart och lite text, kändes ju detta skivomslag vid första anblick som en bevittnelse om att vi skulle få ta del av en färggladare och något ljusare Cave. En Cave som möjligen hade läkt en smula sedan tragedin 2015. Och visst kanske det finns några fler soniska ljusglimtar om man jämför med det förra släppet, men sorgen är fortfarande överväldigande från en sårad och hörbart blödande Cave.

Det här måste utan tvekan vara Caves absolut personligaste släpp någonsin. Något som blir så påtagligt starkt att man både älskar och något fruktar detta sanna mästerverk och den totala utsöndring av misströstan som skapats genom en perfekt kombination av poetiskt gripande texter, den perfekta fraseringen samt en totalt omslutande instrumentering.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA