x
Mayhem: Daemon

Mayhem
Daemon

Ett helvetes jävla styrkebesked

GAFFA

Album / Century Media
Utgivning D. 2019.10.25
Recenserad av
Jesper Robild

Att Mayhems kulturella arv ofta hamnar i skymundan är inte så Satans konstigt, men både synd och skam. 35 år in i karriären kan fokus förhoppningsvis flyttas en smula åt rätt håll. True norwegian black metal-innovatörernas blott sjätte regelrätta studioalbum är nämligen ett helvetes jävla styrkebesked.

Tidiga Mayhem karakteriserades av vassa låtar – tveklöst många av genrens flaggskepp. Det de två senaste släppen tappat på materialsidan har de vunnit med en läcker avant-touch, mycket tack vare Attila Csihars Gollum-möter-Pavarotti-stämma. Daemon förenar de båda epokerna.

Inget av bandets material har någonsin välsignats med så klockren produktion – full av nyanser utan att det tummas på råhet eller patenterad integritet. Hellhammer är scenens mesta ljushastighet-trummis (försök gärna hänga med i Worthless Abominations Destroyed), Necrobutchers basgångar är mastigare än någonsin och även Teloch och Ghul förvaltar sina föregångares rifftradition med bravur. 2019 låter Mayhem fortfarande som ond, bråd död – med finess.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA