x
Sara Parkman: Vesper

Sara Parkman
Vesper

Toner i takt med norrskenets växlingar

GAFFA

Album / Supertraditional
Utgivning D. 2019.11.01
Recenserad av
Roya Sarvestani

Tusenkonstnären, musikern och aktivisten Sara Parkman skapar med Vesper sin egen hymn och neongnistrande skogsfolk. Med rötterna från Medelpads karga östkust tar hon med Vesper ett omtag i sitt egna ursprung nära kristendomen, folkmusiken och gränslandet mellan skogen och människan. 

Vesper är latin för aftonbön och att lyssna till Parkmans Vesper är musikaliskt en lika befriande känsla som att möta natten i ett berg. Ljudlandskapet är mäktigt och galet likväl som vackert. Med orgel, synt och fiol för att nämna några av de instrument som används broderas tonerna i takt med norrskenets växlingar. I ena stunden är det doften av myr, hjortron, skog och mylla för att därefter fångas av en bris av orientalisk folkmusik, såsom persisk poetisk folk. 

Sara Parkman tar den traditionella folkmusiken vidare och gör den tillgänglig för fler genom att göra den nutida, utan att tumma på hantverket. Det är inte pop med folkmusiksinfluenser, snarare ekot från generationer av kultur, leda, glädje och tro som speglas lekfullt och nära. Lekfullheten leder ibland till vissa svårigheter att hänga med i de tvära svängarna som albumet tar, men lyssningen är intressant, tankeväckande och öppnar upp för en bredare vy.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA