x
Precis vad mänskligheten behöver

Stefan Sundström, Södra Teatern, Stockholm

Precis vad mänskligheten behöver

Recenserad av Janne Hallman | GAFFA

Han är sig lik, Farstas Mick Jagger, som han en gång kallades. Lika charmig, samma fridsamma engagemang och yviga hår (även om det grånat med åren).

Lika spretigt är Sundströms gitarrspel. Det har inte blivit särskilt mycket bättre sedan jag såg honom första gången live, då med kompbandet Apache (som numera bildar Weeping Willows) för kanske 30 år sedan. Men det schaviga och slängiga passar honom, han förblir den evige rebellen mot etablissemanget, utan att för den skull skrika ut det.

Med sitt eftertänksamma och humoristiska mellansnack (bland annat en lektion i trädlära om bokarnas liv – på danska!) visar Sundström gång på gång att han är precis vad mänskligheten behöver i dessa tider av mörker, både politiskt och klimatmässigt. För han är ju inte negativ, utan säger att det finns faktiskt mycket bra med att leva, men alltför många håller sig till det dåliga. ”Å de tycker ja e synd!”.

Det betyder inte att 59-åringen förringar allvaret, eller är ur fas med verkligheten. Snarare menar han att vi kanske borde fokusera på det positiva och närliggande då och då. Och sen sjunger han Alla Ska I Jorden, för att lägga tyngden på att vi lever blott en kort stund, och varför då inte göra det bästa av den?

Och den, liksom övriga låtar från förr, håller lika bra, kanske bättre än nånsin. Han varvar klassiker som Amors Pilar, Hård Tid och Har Någon Sett Sabina, med spår från senaste, utmärka Domedagspredikan, där Morsan Är Ett Hav och Bara Va En Del funkar helt okej även i soloformatet.

Och minsann om det inte blir en Bellman-cover också, passande nog eftersom den store skalden bodde bara runt hörnet från Södra Teatern. Fredmans Epistel 81, mer känd som Märk Hur Vår Skugga, gör Sundström med all den pondus en ärrad musiker med verklig livserfarenhet och bara en fjärdedel kvar kan göra.

Kvällens höjdare är dock Resa Med Lätt Bagage, ännu en påminnelse om livets förgänglighet och dess verkliga värde: ”Människors svält göder deras profit. Dom har profiten som sin hjärtmassage. Men allt ska dom mista, allt får dom lämna kvar. Dom får färdas med lätt bagage.”


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA