x
Avantgardet: Mellan miljonprogram och Thailand

Avantgardet
Mellan miljonprogram och Thailand

Mer mangel och mindre melodier

GAFFA

Album / Avantgardet
Utgivning D. 2019.11.01
Recenserad av
Janne Hallman

Fjärde plattan på fyra år – ingen kan säga att Nybroduon jobbar långsamt. Trevligt nog har det inte påverkat kvaliteten. Det är fortfarande inlevelsefulla och inkännande texter och riviga, korthuggna låtar som dominerar, förutom inledande, Jesus & Mary Chain-skeva Smutsen Jag Kommer Från, som tuffar på i nära sju minuter. 

Skivan är inspelad i en lada på Öland i somras, dit sångaren och frontmannen Rasmus Arvidsson samt andre medlemmen Patrik Åberg bjöd in ett tiotal musiker. Bland dem rockhjältar och själsfränder som Jocke Åhlund, Jari Haapalainen och Martin Hederos, allt för att skapa ett sound så nära liveupplevelsen som möjligt 

På senaste albumet har därför en viss kursändring skett, det är mer mangel och färre melodier, ändå är deras signum där. Det är berättelser från livets baksida, inte minst tristessen i småstäderna Gud glömde: ”bland all avundsjuka och skam. Här ekar bara av jobben som försvann.”

Albumet kanske inte innehåller de mest nyskapande textraderna, men inte desto mindre är de sanna och drabbande. Och som samtiden är just nu behöver vi det mer än nånsin.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA