x
Bonnie 'Prince' Billy: I Made A Place

Bonnie 'Prince' Billy
I Made A Place

Mellan svärtan, moonshine och hoppet

GAFFA

Album / Domino
Utgivning D. 2019.11.15
Recenserad av
Roya Sarvestani

Gåtfullheten kring Kentuckybördige Bonnie "Prince" Billy, eller Will Oldham som han egentligen heter, har genom hela hans karriär vilat över hans skapande och persona. Med I Made A Place lyser han upp mörka och tunga ämnen på ett utomordentligt bra, lekfullt och värmande sätt. 

Albumet handlar om tiden vi lever i, det som förändras. Det som försvunnit och det nya vi har att förhålla oss till. Om jorden, människorna och framtiden vi lämnar kvar. Eller som en av albumets låttitlar säger Look Backward On Your Future, Look Forward To Your Past. Låtarnas förhållningssätt till det mörka vilar i en kosmisk vagga där Bonnie "Prince" Billy tar oss genom döden och reinkarnationen. Till ett universum av varm och autentisk folkmusik som för oss samman. 

I Made A Place har Bonnie "Prince" Billy sammanfört the queens and kings of country musikaliskt sett. Stråk och banjo. Liv och död. Vemod, svärta och gemenskap. Hans ljudbild är inom de ramar som han tidigare etablerat, rå lo-fi som skapar en intim känsla trots rikedom och variation. Albumet öppnas med New Memory Box som är ren feelgood och skulle kunna ha varit soundtracket till Into The Wild. The Devil’s Throat är en svärtad dansbana mellan moonshine och highways och The Glow Pt. 3 en drömsk duett vid skogens ände. Någonstans där landar albumet, en känsla av att bara vilja lägga sig ner och ta in det. Bonnie "Prince" Billy kan ha gjort ett av årets bästa album, ett sådant som bara sätter sig kvar.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA