x
Jelassi: Port 43

Jelassi
Port 43

Diamanten som aldrig får slipas

GAFFA

Album / Nisj
Utgivning D. 2019.11.22
Recenserad av
Jonathan Sindihebura

Glöden, glädjen och garven fick oss att fastna för denna unga artisten när hon la ut videon för Inte Konsti sommaren 2018. Texterna var däremot det som höll många av oss väntande kvar fram till denna samling låtar. Under det gångna året har hon förblivit en fast signal på Sveriges musikradar med hennes egna blandning av sockersötma på spår som Keff Båt och underskattad ordstyrka på Cherries mixtape OG.

Lyssnar man på början av Port 43 kan det verka som att vi som väntat äntligen får det vi önskar oss. Dessutom med backning av produktion från den virtuose Nisj. Jelassi introducerar oss till sitt område. Varannan rad är en social-geografisk beskrivning medan den andra hälften av texten ger en känslomässig föreställning av den mentala och psykiska platsen på vilken hon växte upp. På Mattetorsk insinueras föräldrarnas staplande av svarta pengar som försvinner lika fort som de dyker upp. Redan på det spåret kryper dock en doft av ett något ofärdigt projekt fram; i ad-liben, i verserna där teman inte utforskas eller ges tillräckligt utrymme. Men Jelassi räddar det med det som förmodligen utmärker henne mest, hennes råa och obrydda självsäkerhet på micken.

De många försök som görs för att öppna upp lyssnarens ögon för det Fatima Jelassi genomlider och övervinner i sitt dagliga liv lämnar efter vissa genomlyssningar eftersmaken av en förhastad sammansnörning. Till exempel blir placeringen av dikten på Du Där och samtalen med föräldrarna en oväntad omväg, istället för att linda oss djupare in i berättelsen.

Det blir fort uppenbart att det kommer att behövas mycket mer än dessa 21 minuter för att ens börja förstå denna artist och det hon bär på. Förhoppningen är att hon håller sig oraffinerad och ärlig till dess, men ger tid till sig själv att utveckla ett ordentligt konstnärligt uttryck – det där vi fick se en hint av på hennes första singlar och som ibland kikar fram i samarbetet med Einár.

Diamanten som är Jelassis uttryck bör förbli oslipad men den behöver hitta rätt ljussättning och miljö för att briljera.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA