x
Cortex: Closure

Cortex
Closure

Ett eko mellan sårbarheten, punken och natten

GAFFA

Album / Bengans Reco
Utgivning D. 2019.12.13
Recenserad av
Roya Sarvestani

Med sin mytomspunna aura och svärtade punk har Cortex kommit att bli en av de viktigaste och mest inflytelserika grundpelarna inom den svenska punken. Flera år efter Freddie Wadlings bortgång kommer nu några av de outgivna alster som spelades in 1987, men som aldrig släpptes. Förrän nu.

Redan 2018 började några av låtarna släppas och nu ser sista delen av inspelningarna från 1987 dagens ljus. Closure, som en pandoras ask med två outgivna låtar och några liveinspelningar från Club Ceasar. Albumet har bearbetats av producenten och forne Wadlingkollega Henryk Lipp. Closure inleds med Intro Lunacy som övergår i albumets magiska kraftskepp Sea Of Lunacy. Ett vackert trollslag av Wadlingmagi som tillsammans med Annika von Hausswolffs sång bygger upp en atmosfärisk månfärd. Ett eko ut i natten. 

Och i natten lämnar Cortex lyssnaren även med liveinspelningarna som finns med på albumet. Där samsas kända verk med mindre kända verk såsom stökiga 59 To 1 och gotiska Twilight Zone. Rakt igenom finns den magiska energin av tiden och konstellationen Cortex. Varma och svettiga spellokaler, det råa och primitiva. Och Freddie Wadling. Något som ligger mellan punken och det utforskande som Cortex var så bra på. Att göra det hårda till något sårbart och eggande.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA