x
Pet Shop Boys: Hotspot

Pet Shop Boys
Hotspot

Som att äta kakan och ha den kvar

GAFFA

Album / Kobalt
Utgivning D. 2020.01.24
Recenserad av
Janne Hallman

Duon är ungefär lika skickliga på att skriva skoningslösa megadanslåtar, såväl som mörka, romantiska syntballader, och på sin nya skiva får vi ännu en gång en laddning av båda sidorna.

Upplägget är i princip varannan låt riktad mot dansgolvet, varannan mot hjärtat. De inleder med ösiga Will O The Wisp, där Neil Tennants torra stämma som vanligt synkar utmärkt med den svängiga melodin och taktfasta rytmen. Direkt efter det blir det nedtonat, i mjuka You Are The One, varpå de återigen ökar takten när Happy People bubblar ut. Den har också ett återblickande sound, liknande Left To My Own Devices, inklusive Neils pratsång. Återupplivad nostalgi av finaste märke.

Sen kommer deras senaste stora hit, Dreamland, där de har teamat upp med Years And Years, som ändå känns lite blek i sammanhanget. Bra låt, visst, men något av en bagatell.

Lite senare kommer midtempo-låten I Don’t Wanna, där Neil sjunger alla ensamma och blyga människors lov. Som i sin tur följs av den renodlade partydängan Monkey Business, som istället prisar hedonistiskt leverne, med stänk av 70-talsaktiga Bee Gees-stråkar och funkigt blås och vocoder.

På det hela är Hotspot en av bandets bästa skivor detta sekel, mycket för att den så ogenerat blickar tillbaka på bandets tidiga succéår när 80-talet gick över i 90-tal, med klassiska albumen Actually, Behaviour och Very. Deras formel var redan då fulländad, så varför inte göra ett återbesök på kända jaktmarker? Och märk väl, detta är inte en upprepning, det är en förfining. 

Hotspots låtar kommer att passa utmärkt in under sommarens greatest hits-turné, som bland annat når Stockholm i juni. Och gissa om både nya och gamla syntpoppare kommer att njuta förbehållningslöst av en hitparad som ytterst få aktiva 80-talsband kan nå upp till.

Och om de lägger av efter turnén (som vissa rykten gör gällande), så är Hotspot en av de vackraste svanesånger som hörts.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA