x
KSMB: Bland Tomtar Och Troll

KSMB
Bland Tomtar Och Troll

Hellre slagord än pekoral

GAFFA

Album / Wild Kingdom
Utgivning D. 2020.01.24
Recenserad av
Janne Hallman

När jag var ung var det främst tre svenska punkband som gällde i min värld: Dag Vag, Ebba Grön och KSMB. Idag finns bara det sistnämnda bandet kvar, och knappt det. Endast de två sångarna ”Steppan” Guiance och Michael Alonzo är med från tiden då bandet bildades i Stockholmsförorten Skärholmen i slutet av 70-talet.

Och senaste åren har det tyvärr inte handlat så mycket om musik, utan främst om tjafset mellan Alonzo/Steppan och före detta trummisen Johan Johansson, där båda sidorna offentligt har luftat gammalt groll och upplevda oförrätter.

Hur som helst, i dagarna är det 40 år sedan deras debut Aktion gavs ut, och det firas med ett par jubileumsspelningar, men också en helt ny EP. Och även om åren har gått, så finns rivet i rösterna kvar hos Alonzo och Steppan. Särskilt när de skrålar i kör, då kommer det glimtar av forna tiders enorma energi.

Bäst blir det således när de öser på i låtarna Tjyvarnas Arme och Muhammad Ali, komplett med socialt engagemang, feta riff och allsångsvänliga hockeykörer. Mindre bra funkar de trögfotade powerballaderna Fars Dag, På Väg Till Dig eller Om Du Väljer Att Gå.

Visst är det fint att de vill lufta privata tankar och relationsproblem, men jag hör hellre duon punkvråla att man inte ska lyssna på nån utan leva sitt liv och försöka vara som Muhammad Ali, än Steppans hymn till en förlorad kärlek eller när Alonzo med darrande röst besjunger barnen som inte får växa upp med sin far.

Det är inte där de har sin musikaliska eller litterära styrka; då blir KSMB lika beiga som skivans omslag. 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA