x
Poliça: When We Stay Alive

Poliça
When We Stay Alive

Någonting ont förvandlas till något underbart

GAFFA

Album / Memphis Industries
Utgivning D. 2020.01.31
Recenserad av
Simon Lundberg

"Det finns inget ont som inte för något gott med sig", lyder ett välkänt ordspråk. Och visst kan det vara så. Jag tycker att det beskriver alt-pop-bandet Poliças femte fullängdare When We Stay Alive väldigt väl. Det onda i det här fallet var en fruktansvärd olycka år 2018 där frontfiguren Channy Leaneagh ramlade ner från ett tak och skadade ryggraden allvarligt. 

Precis som tidigare levererar bandet från Minneapolis syntpop som doppats i en luftig atmosfär och med en nästan vaggande takt. Det går inte snabbt, utan det är underbart härligt att sakta få gunga med. I favoriten Be Again får vi följa Leaneaghs rehabilitering och hur hon fick lära sig att sjunga igen. Allt med en röst så hårt producerad och med så många effekter på sången att det förstärker känslan gånger tusen. 

Det känns inte alltid hopplöst mörkt, även om tematiken och ljudbilden går i ett som med starka göra slut-låten Forget Me Now som för övrigt har ett droppljud som borde användas vid mindfulness-kurser, utan det lyser upp med durmelodier och en, ja, mysig stämning i indiepop-darlingen Steady. Även om den också handlar om problematiska familjerelationer. Lyssna även in inledningen till Blood Moon, blunda och njut av Leaneaghs sångteknik.

Det är ett välproducerat, brett och intelligent album som lämnar lyssnaren sargad, kall, men med en gnutta hopp. Precis som det ska vara med Poliça.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA