x
Drive-By Truckers: The Unraveling

Drive-By Truckers
The Unraveling

Kör upp era värdelösa tankar och böner i arslet

GAFFA

Album / ATO/Pias
Utgivning D. 2020.01.31
Recenserad av
Emil Viksell

För de flesta av oss må det låta närmast självklart att ta ställning mot Donald Trumps makabra beteende och hemska politik. Men Alabama-bandet Drive-By Truckers verkar i en genre där Dixie Chicks karriär nästan gick under – för att de var emot krig.

American Band (2016) tog Patterson Hood, Mike Cooley och company ett brett grepp om läget i förbundsrepubliken. På amerikanskt manér filosoferade de kring vad USA är och vad USA egentligen ska vara. På ett lika storstilat vackert som monumentalt sorgligt vis.

The Unraveling har ingen Guns Of Umpqua men bandet, och framför allt Hood, är fortfarande förbannade på och uppgivna över situationen i deras hemland. Han har aldrig låtit så arg som när han sammanbitet sjunger "Stick it up your ass with your useless thoughts and prayers ..." i Thoughts And Prayers. Och ja, det är groteskt att ”ländernas land” dras med opioidkris, hejdlös vit nationalism och en strid ström av skjutningar. Allt detta slängs in i den konfrontativa och ilskna blandning som alltmer tycks ha blivit Drive-By Truckers signum.  

Denna bitterhet är lika snyggt utförd som på föregångaren. Både Hoods ballader och episka rockoperor och Cooleys raka rockstänkare låter bättre än någonsin. Och den senares Slow Ride Argument är så fantastiskt obredbent en bredbent rocklåt kan bli. Sedan har Hood i 21st Century USA skrivit det bästa arbetarklasseposet sedan, fan vet jag, typ Joe Hill?

Detta är vår tids mest intressanta rockband.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA