x
Eminem: Music To Be Murdered By

Eminem
Music To Be Murdered By

En gammal man och hans väderkvarnar

GAFFA

Album / Interscope
Utgivning D. 2020.01.17
Recenserad av
Emil Viksell

Det har runnit förbannat mycket vatten under broarna sedan Eminem var på toppen av sin karriär. Det har runnit ännu mer vatten sedan han släppte någonting som det var värt att chockeras och imponeras över.

Så för en tid sedan så damp då ytterligare ett sådant där överraskningsalbum ned. Och, ja, det känns ungefär som vanligt när Eminem släpper nytt. Det är knappast uruselt (förutom Revival från 2017 då) men genomgående ganska tråkigt och framför allt saknas de fulländade beatsen som en gång i tiden var med och gjorde hans karriär.

Detta trots att det sägs att självaste Dr. Dre står bakom produktionen den här gången. Det är helt enkelt så att andra producenter och andra rappare sprungit förbi denna duo vid det här laget. Med det sagt så är givetvis Eminem fortfarande en gudabenådad rappare. Men det blir lite för mycket poserande med snabbrappen snarare än att den finns där som en naturlig del av en värdefull helhet.

Det är få som skulle argumentera mot att Eminem är världens bästa rappare, trots att det är andra som är mer i ropet nu för tiden, men ändå envisas denne 47-åring med att slåss mot väderkvarnar – och är det något som inte är spännande så är det äldre män som vevar mot inbillade fiender. Det är som att han parodierar sitt yngre jag. Det är sällan folk behåller den där intensiva, alltid närvarande, ilskan. Egentligen borde Marshall Mathers III bara lämna sin gamla ”schtick” och hålla sig till det rappande och textförfattande han fortfarande har kvar i sig.

För visst glimmar det till ibland. Det är snarare i perioder än i hela låtar. Those Kinda Nights är en fullt duglig hiphoplåt, hade det inte varit för Ed Sheeran, och Juice WRLD-samarbetet Godzilla är stundtals en mer eller mindre perfekt banger, medan Darkness är en sådan där tvetydig och djuplodande mördarballad som matchar hans nuvarande jag.

Sedan är det ointressanta samarbeten till höger och vänster, och man önskar att Eminem bara taggade ner lite och istället bara skrev nedtonade, gubbkloka och mörka rapstycken. Värdiga en rap-monark som honom själv.  


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA