x
Blixtrande bra med en ödmjuk superstar

Stormzy, Annexet, Stockhom

Blixtrande bra med en ödmjuk superstar

Recenserad av Janne Hallman | GAFFA

Stormvarning är utfärdat på Annexet denna kväll. Efter Stormzys furiösa framträdande på Way Out West i somras har ryktet spridit sig rejält även i Sverige. Rapparen från Londonförorten Croydon är förvisso inte samma superstjärna som i hemlandet, men med tanke på hur fort hans status stigit så blir det nog Globen nästa gång han kommer hit. 

Men trots 26-åringens snabba uppgång har han fortfarande så mycket ödmjukhet och värme i sig. Han bedyrar vid flera tillfällen – och det låter äkta – att han längtat att få återkomma till vår huvudstad, där han alltid känt sig välkommen och älskad.  

Publiken i det närmast utsålda Annexet visar också gång på gång sin kärlek till honom. Och det är svårt att inte beröras av hans personliga texter och den explosiva leveransen. Bomber som Big Michael, One Take, Return Of The Rucksack och Wiley Flow får väggarna att skaka när basen mullrar fram likt en högtrycksborr. Likaså funkar det utmärkt i lite mer poppiga spår, som Own It och Take Me Back To London, där Ed Sheeran är en viktig ingrediens. 

Sämre går det när Stormzy tar ner intensiteten några snäpp. Balladerna Do Better och Cigarettes & Cush  må vara personliga för Stormzy, men live funkar det inget vidare. Showen tappar fart och plötsligt ser scenen alldeles för stor ut för honom, något man inte alls tänkt på innan.  

Men som räddaren i nöden dyker vår svenska sångfågel Cherrie upp, och gör Aldrig Igen (Må Sådär), på vilken Stormzy gästrappar. Och här visar han återigen vilken bjussig artist han är: Stormzy lovprisar Cherrie och ser närmast överlycklig ut att få dela scen med henne. Helt klart en av aftonens höjdpunkter. 

Direkt efter kommer den stillsamma och självreflekterande Crown, som funkar lite bättre, inte minst tack vare den enorma allsången i refrängen. 

Mot slutet blir det tack och lov hårdare tag med Know Me FromShut Up, Big for Your Boots och givna slutklämmen Vossi Bop (tyvärr utan Aden & Asme, som enligt ryktet skulle dyka upp), och hela Annexet kokar över.

En genomsvettig Stormzy tackar för sig – återigen försynt och ärligt – men det är vi som ska tacka för denna ruskigt trevliga lillördag när vi fick dela luften med en av framtidens stora musikhopp.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA