x
Myrkur: Folkesange

Myrkur
Folkesange

Helhjärtat stilbyte ger välförtjänt revansch

GAFFA

Album / Relapse
Utgivning D. 2020.03.20
Recenserad av
Jesper Robild

Kristoffer Rygg producerade debutalbumet M, och för uppmärksamma öron är det knappast någon hemlighet att Amalie Bruun gillar gamla Ulver. Med uppföljaren till sin något ofokuserade andragiv lämnar hon nu black metal bakom sig för en liknande inriktning som norrmännen valde för 25 år sedan. Men parallellerna slutar ungefär där. Bruun har haft mer tid på sig att mogna och skaffa bättre utrustning. Hon bemästrar sång och instrument på en helt annan nivå, och hon roffar åt sig folkmusik från hela Skandinavien och mer därtill.

Trots tidlösheten är det klurigt att göra nordisk folkmusik till mer än en angelägenhet för specialintresserade – och Myrkur har en stor publik. Men med äkta dedikation tar hon sig an projektet och står vinnande på andra sidan staketet. Teman rör sig bort från trollsagor och närmre hednisk tro och djuriska känslor. I arrangemang med nyckelharpa, mandola, lyra, piano, stråkar och gitarrer resonerar musiken med de innersta av nervbanor.

Jordgubbarna på tårtan är den episka sången och lockropen som ljuder över kullar och ängder. För de som av någon märklig anledning inte hör den stora fägringen i danska språket finns här även svenska och norska att hämta. First Aid Kit-fans kan få sitt lystmäte i House Carpenter, populariserad av bland andra Joan Baez och Kim Larsen.

Myrkur gjorde helt rätt i att gå helhjärtat in i folkmusiken den här gången. Genom att på ett beundransvärt vis anpassa den för 2020 utan att tumma på traditionerna får hon sig en rejäl revansch.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA