x
Nicolás Jaar: Cenizas

Nicolás Jaar
Cenizas

Geniet slår knut på sig själv

GAFFA

Album / Other People
Utgivning D. -0001.11.30
Recenserad av
Jonathan Eklund

Tidigare i år kallade min GAFFA-kollega Fredrik Franzén Nicolás Jaar för ett geni – helt rättmätigt kan tilläggas. Det var i samband med en recension av Jaars A.L.L-projekt, en del av hans musicerande som väl enklast kan beskrivas som ett alternativt utlopp. En del där “fri lek” allt som oftast verkar stå på agendan.

Tillbaka i sin Jaar-kostym med släppet Cenizas blir allting genast mer, tja, pretentiöst. Han har väl kanske aldrig gjort sig känd som en artist som söker hits i första rummet, men här finns inte heller dans eller tydlighet någonstans i närheten av hans agenda. Istället är det ett album fyllt av sökande, av svävande alster och oklara melodier. Det är en platta som tar sin tid, som missljuder, saxgosar på och som gömmer pärlorna väl. En platta som till mångt och mycket är ett utforskande av ljud och stämningar.

Cenizas är ett rakt gediget album, det är bara det att det blir lite väl oklart. Det är som Jaar slagit knut på sig själv, vilket ger en helhet som inte riktigt tar sig någonstans.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA